Как работи и с каква цел влиза в употреба T3 в спортната медицина?
Често този хормон се употребява от хора с възрастова граница над 40 години, тъй като има функцията да забързва метаболизма и подмладяващ ефект. Също така Т3 предизвиква горене на подкожни мазнини, заради неговите характеристики.
Трийодтиронин (л-трийодотиронин , Т3) е биологично активна форма на тиреоидни хормони на щитовидната жлеза. Един от двата основни и най-активни тироидни хормони (заедно с тироксин). Образуването на трийодотиронин и тироиден хормон прохормон (Т4) се осъществява под действието на тироидния стимулиращ хормон, който се секретира от предната част на хипофизната жлеза. Той влиза в затворен цикъл на саморегулиране: повишеното съдържание на трийодтиронин и тироксин в кръвната плазма води до намаляване на образуването на тироид-стимулиращ хормон в предната част на хипофизната жлеза. Тъй като концентрацията на тези хормони намалява, предната част на хипофизната жлеза увеличава образуването на тироид-стимулиращ хормон, като по този начин отрицателната обратна връзка установява съдържанието на тироидни хормони в кръвообращението .
Трийодтиронинът засяга почти всички физиологични процеси в организма, включително:
  • растеж и развитие
  • метаболизъм
  • терморегулация
  • сърдечна честота.

Анормалните нива на тиреоидни хормони могат да доведат до суб-оптимален метаболизъм, при който протеиновият синтез се влошава, а нивата на телесните мазнини са с влошени характеристики. Има много симптоми за нарушена функция на щитовидната жлеза, но само кръвния тест потвърждава нейната неизправност.

Самолечението с Т3 или като средство за отслабване може да доведе до сериозни последици за здравето.

Трийодтиронин (Т3) има по-голям ефект върху метаболизма от Т4, въпреки че Т3 обикновено присъства в значително по-ниски количества от Т4. Общото количество Т3 в кръвта или количеството свободен Т3 (FT3) може да бъде измерено с кръвен тест.

Прием на трийодтиронин (T3)

Задължително след изследвания и кръвен тест! Свободният тироксин засяга тъканната функция на организма, но свързаният тироксин не го прави. И тъй като повечето Т4 са свързани, този тест е много по-добър показател за състоянието на щитовидната жлеза.
Типичните нива варират от 4.6-12 ug / dl или 51-154 nmol / L.

Значимите проблеми свързани със здравето около щитовидната жлеза

  • Проблемите с щитовидната жлеза обикновено са фамилни (т.е. те се движат в семейството).
  • Проблемите с щитовидната жлеза се увеличават с напредването на възрастта.
  • Проблемите с щитовидната жлеза засягат жените повече от мъжете.
  • Проблемите и рисковете на щитовидната жлеза се увеличават значително за пушачите.

Отрицателни реакции и странични ефекти

Изнервеност.

Съвети

Какво може да направи всеки един от нас, за да запази функцията на щитовидната си жлеза максимално дълго:
• Намалете с поне 50 процента приема на въглехидрати с храната. Така се редуцира необходимостта от отделяне на инсулин, който от своя страна активира образуването на Т3.
• Доколкото е възможно, ограничете стреса – кортизолът (стресов хормон!) води до намалена функция на жлезата! Спазвайки по този начин определени правила на живот, вие давате шанс на организма си сам да се справя с трудностите, настъпващи с напредването на възрастта.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Когато извършвате всички тестове, трябва да имате познания за по-добро разбиране на резултатите. Повечето лекари са много добри, но не са безпогрешни. Защо мислите, че често се препоръчва второ мнение? Трябва да имате основни познания за интерпретиране на резултатите от теста. С помощта на знанията можете да предизвикате вашия медицински специалист за най-точна оценка и заедно да формулирате план за оптимизиране на вашето здраве, подготовката по културизъм и атлетичен напредък.