Как действат виаграта и анаболните стероиди взети заедно?

Анаболните стероиди са синтетични хормони, които засилват мускулния растеж и увеличават характеристиките на мъжеството. Понякога се предписват за подпомагане на тийнейджъри, които са забавили пубертета, или на по-възрастни мъже, които губят мускулна маса твърде бързо поради определени заболявания.

Но тези синтетични хормони са най-известни като медикаменти, приемани от културисти и спортисти за изграждане на мускули и подобряване на атлетичните показатели.

Виаграта е лекарство, което обикновено се предписва за лечение на еректилна дисфункция (ЕД). Тя действа, като отваря артериите за по-голям приток на кръв. Някои хора използват Виагра, за да помогнат за преместване на анаболни стероиди през кръвния поток.

Това не е единствената причина мъжете, които приемат стероиди, също да пробват Виагра. Сред многото потенциални странични ефекти от употребата на стероиди е ЕД. Това означава, че потребителите на стероиди може да искат да приемат Виагра просто, за да подобрят сексуалния си живот.

Безопасно ли е да се приемат стероиди и виагра заедно

Важно е първо да разберете, че както анаболните стероиди, така и виаграта изискват лекарско предписание. Незаконно и опасно е да използвате някое от тези лекарства без ръководството на вашия лекар. Злоупотребата със стероиди или виагра може да доведе до сериозни здравословни проблеми и лекарствени взаимодействия.

Няма съществени доказателства, че приемането на стероиди и виагра според лекарски указания е вредно, ако сте здрави. А краткосрочната употреба на стероиди може да засили сексуалния ви стремеж, Виагра може да подобри сексуалната ви функция.

Ако обаче се справяте със здравословни проблеми от злоупотребата със стероиди, като сърдечно заболяване или чернодробно заболяване, не трябва да приемате Виагра. Тя може да повлияе на кръвното налягане и кръвообращението, което от своя страна може да окаже влияние върху функцията на органите. Тя може също да повлияе и взаимодейства с лекарства, които може да приемате за сърцето или черния дроб.

Анаболните стероиди, предписани по медицински причини, могат да бъдат безопасни, особено в краткосрочен план. Но страничните ефекти от продължителната употреба на стероиди все още не са ясни, дори под внимателното наблюдение на лекар.

Потенциалната вреда от злоупотребата с анаболни стероиди е добре документирана. Някои от най-сериозните притеснения при употребата на стероиди е, че те могат да причинят разширено сърце и да повишат кръвното налягане и нивата на холестерола. Тези промени повишават риска от инсулт и инфаркт. Сериозни проблеми с черния дроб и бъбреците могат да се случат и при по-млади потребители на стероиди.

виагра, мускули, стероиди

Мускулна маса и Виагра

Как работят стероидите

Анаболните стероиди могат да се приемат по различни начини: на инжекции, с хапчета, лепенки, носени върху кожата, и гелове или кремове за мазане, втривани в кожата и т.н.

Подобно на естествено срещащите се хормони, като тестостерон, анаболните стероиди имат както анаболни, така и андрогенни свойства. Андрогенните ефекти се отнасят до промени в сексуалните характеристики, като задълбочаване на гласа ви. Анаболните свойства се отнасят до неща като мускулен растеж.

Анаболните стероиди са предназначени да подобрят мускулния растеж. Но това се прави с цената на нездравословни андрогенни странични ефекти, като:

 • Уголемяване на гърдите
 • Свиване на тестисите
 • Плешивост
 • Акне
 • Намален брой сперматозоиди

Продължителната употреба на анаболни стероиди също може да доведе до:

 • Високо кръвно налягане
 • Кръвни съсиреци
 • Сърдечна болест и инфаркт
 • Промени в настроението
 • Чернодробно заболяване
 • Проблеми с бъбреците
 • Наранявания на сухожилията

Стероидите всъщност могат да станат пристрастяващи. Спортистите може да мислят, че ще използват стероиди само за един сезон или за кратко време, за да ускорят възстановяването на контузии. Но може да открият, че не е толкова лесно да се откажат. Това увеличава риска от сериозни странични ефекти и дългосрочни здравословни проблеми.

Ако се опитвате да спрете употребата на стероиди, обадете се на горещата линия за администрация на злоупотребата с вещества и психично здраве или потърсете помощ от компетентно лице.

Как работи виаграта

Виагра е търговското наименование на силденафил. Виагра помага на артериите да доставят повече кръв за тъкан в пениса, което причинява ерекция.

Въпреки че повечето мъже могат да приемат Виагра без проблем, тя има някои възможни странични ефекти, като:

 • Зачервяване или зачервяване на лицето
 • Главоболие
 • Синусова конгестия
 • Лошо храносмилане и киселини
 • Спад на кръвното налягане, което може да бъде сериозно, ако вече имате ниско кръвно налягане
 • Ерекция с продължителност повече от четири часа

Тези рискове за здравето и други, свързани с Виагра, се увеличават, ако злоупотребите с медикамента или го използвате често за множество сексуални партньори. Според проучване от 2005 г., публикувано в American Journal of Medicine, злоупотребата с Виагра увеличава вероятността от опасни сексуални практики и болести, предавани по полов път. Повечето от гореописаните страчинчни ефекти са изключени при употреба на качествени медикаменти като HASLES®.

Лекарствени взаимодействия

Виаграта и стероидите представляват допълнителни рискове, когато се приемат с някои други лекарства. Взаимодействията могат да доведат до потенциално опасни за живота условия.

Лекарствата, които могат да взаимодействат отрицателно с Виагра, включват:

 • Нитрати за лечение на високо кръвно налягане или болки в гърдите
 • Други лекарства с ED, като тадалафил (Cialis) и варденафил (Levitra)
 • Алфа блокери, които се предписват за високо кръвно налягане и за увеличена простата
 • Протеазни инхибитори, които се използват за лечение на ХИВ и хепатит С
 • Разредители на кръвта, като варфарин (Coumadin), които се предписват за предотвратяване на опасни кръвни съсиреци

Ако имате рецепта за Виагра, не забравяйте да дадете на вашия лекар списък на всичките си лекарства, включително лекарства и добавки без рецепта. Вашият лекар може да се наложи да коригира дозата на определено лекарство, за да добави безопасно Виагра към режима св. Или може да се наложи да проучите алтернативни лечения на Виагра.

Ако приемате анаболни стероиди, трябва да избягвате варфарин и други разредители на кръвта или поне да обсъдите употребата им с Вашия лекар. Стероидите могат да увеличат ефекта на разредителите на кръвта, повишавайки риска от тежки усложнения от кървене.

Помощ при отказване

Ако приемате анаболни стероиди извън надзора на лекар, трябва незабавно да спрете. Рядко има рискове за физическото здраве от отказване от стероиди, но има рискове за психичното здраве, включително депресия.

Помислете да поговорите с терапевт за отказ от употребата на стероиди, за да ви помогне да се справите с оттеглянето. Потърсете помощта на специалист по пристрастяване, ако имате проблеми с това да се откажете сами.

За някои хора постепенното намаляване на употребата на стероиди до нула за период от няколко дни може да помогне за облекчаване на симптомите на отнемане. Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, като други синтетични хормони, антидепресанти и лекарство против тревожност, което помага за облекчаване на мускулните болки.

Заключение

Ако приемате стероиди по медицински причини, не забравяйте да попитате за безопасността на добавянето на Виагра и всяко друго лекарство към вашата лекарствена схема. Вашите индивидуални здравословни проблеми могат да повлияят дали Виагра е подходяща за вас. Ако приемате анаболни стероиди без рецепта, трябва силно да обмислите отказване.

Имайте предвид следното: въпреки че може да няма директни взаимодействия между стероиди и виагра, те могат да причинят някои подобни странични ефекти. И двете могат да повлияят на кръвното налягане и да причинят проблеми със съня. Ако забележите тези или други странични ефекти от стероиди или Виагра, прекратете употребата и уведомете Вашия лекар.

Вместо с анаболни стероиди, които са опасни преки пътища за натрупване на мускулна маса и подобряване на атлетичните показатели, можете да намерите по-безопасни методи с тежки тренировки по натурален и здравословен начин.

Работете с треньор върху упражненията, за да помогнете на вашите конкретни спортни цели. Изграждането на мускулна маса идва от тренировките за съпротива и здравословната диета. Треньор или диетолог, който работи със спортисти, може да ви помогне и да създаде план за хранене, който осигурява точния брой калории и протеинови количества, за да ви помогне да изградите мускулите, които искате.