В стремежа си за по-голям размер на мускулите и релефния, сух вид, който характеризира тялото на културистите от най-високо ниво, бодибилдърите през 50-те години на миналия век, са използвали различни допълнителни препарати за възстановяването си – както естествени така и фармацевтични/синтетични.

След златната ера на културизма, мускулния растеж с анаболни стероиди в началото на 60-те години (времето, когато тези лекарства са били използвани в по-големи количества и когато нивото на бодибилдинг конкуренцията се е увеличавало), състезателите по бодибилдинг са знаели, че са намерили критичния фактор, необходим, за да се изкачат няколко стъпки по-нагоре към физическото си съвършенство.

В началото на 70-те години на, бодибилдинга става скъпоплатен състезателен спорт с добри алтернативи за кариера в Holiwood и на други места.

Базиран на атлетичните способности които се достигат с новото съединение – HGH (Хормон на растежа), той намира своето място в лекарствените/препаратните режими на шампиони, които не отричат изключителните му качества.

Като хормон, който е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на всички хора, растежният хормон е необходим в точни количества за оптималното функциониране на редица физиологични процеси и растеж на телесните тъкани, включително и най-вече мускулите. Обикновено това се постига, предизвиквайки растежа и функционирането в рамките на „приемливи“ и „нормални“ дози.

Прекалено високите нива на на Growth Hormone (GH) могат потенциално да причинят сериозни здравословни проблеми.

 

Дозирането и високите нива на растежен хормон (HGH)

Излишният Хормон на растежа в тялото, в крайна сметка води до свръхрастеж на тъканите и проблеми като инсулинова резистентност и мускулна слабост.

GH-секретиращите тумори, които се срещат в детството, също могат да причинят прекомерно производство на GH и произтичащ от него хипофизен гигант, както станахме свидетели с Andre Giant, например, който на 12-годишна възраст има свръх размери. В крайна сметка той умря от това състояние.

Както може да имате проблеми с прекаленото производство на GH, може да имате и такива с твърде малко. Генетични състояния и вродени малформации, проявяващи се чрез дефицит на GH, могат да причинят липса на растеж при децата. Макар и рядко, дефицитът на растежен хормон (GHD) при възрастни може да доведе до намалена мускулна маса, качество на живот и енергия.

И в двете групи, внимателно наблюдаваното приложение на GH възстановява функциите, засегнати от дефицит на GH. Ползите, в този контекст, обикновено включват намален процент мазнини, повишена мускулна тъкан, повишена костна плътност, подобрен липиден (мастен) профил, намалени сърдечно-съдови рискови фактори и подобрено психично здраве.

Бодибилдърите отдавна са осъзнали, че ако Растежния хормон (GH) бъде въведен в режима им, ще се появи голямата мускулатура и настъргания релеф. Внушителните резултати в културизма са невъзможни в днешно време без употребата на този хормон.

Състезателите на 70-те и особено на 80-те започнаха да представят по-изискан вид с изваяно развитие на мускулите, напомнящо за класическата скулптура и наподобяващи дълбоко гравирана скала. Тези момчета, които и до ден днешен са за пример и подражание, те не са добавяли допълнително кардио към тренировките си и не са приемали по-голямото количество суроватъчен протеин (изолат).

Тъй като GH се превърна в опора за сериозни културисти по целия свят, той привлече и критики към себе си: някои смятат, че е изключително опасен, докато други твърдят, че изобщо не е вреден.

Тези, които го използват обаче, знаят колко ефективен може да бъде Хормона на растежа (HGH или GH). Наистина, от самото начало на бодибилдинга, супер субстанцията GH си остава анаболна, която е привлякла много противоречиви мнения и е обгърната от мистерия.

„GH“ е едноверижен протеин от 191 аминокиселини с молекулно тегло приблизително 22 kDa (Кило Далтона). Той се освобождава в кръвния поток от соматотропните клетки на предната хипофизна жлеза. Първоначално е взет от човешки хипофизни жлези, но през 1985 г. биосинтетичният GH замени тази по-ранна (и по-рискова) версия.

Ползите на растежен хомон и приложението му в спортния елит?

GH се използва в спорта за да изгаря мазнините,
увеличава телесната маса,
съкращава времето за възстановяване,
укрепва ставите и сухожилията,
лекува повредена тъкан.

И доколкото за професионалните културисти – всички те използват GH, особено в днешни дни, тъй като е много по-лесно да се получи и набави отколкото в началото на 90-те години.

Хормона на растежа помага много, ако бъде взет в правилното количество и в точното време, в зависимост от вида на програмата/цикъл.

Много хора смятат, че GH е вълшебна отвара, но повечето от тези хора не приемат GH в максималния му потенциал. Растежния хормон не добавя 50% към вашите мускулни резултати, както много от очакванията на бодибилдърите. Всъщност ще имате късмет и ще се почувствате генетично надарени и благословени, ако получите дори 15% от резултатите, които очаквате.

Какви са резултатите от Растежен хормон, без Анаболни стероиди?

Ако културистите използват единствено GH, като изключват анаболните стероиди от програмата си, какъв ефект ще има това върху физиката им?

„Много малко мускулна маса и едва забележимо намаляване на телесните мазнини“,

споделя елитен културист.

GH – Растежния хормон сам по себе си не е по-силен и анаболен от стероидите и въпреки че притежава свойството да поддържа висок протеинов синтез, подобно при тестостерона, той не осигурява постоянна издръжливост, както при тестостерон, нито забележимо увеличава силата си като останалите анаболни лекарства.

Но, макар и да не е чуден елексир, както се описва на много места, Хормона на растежа работи безотказно при културистите, както е показано при тези, които го използват в оптимални дози.

Със сигурност щом се използва от всички професионални културисти, той има много заслуги.

Интелигентните културисти никога не слагат над 8 IU (Международни единици) на ден, но в някои случаи има сведения, че други поставят по 24 IU дневно и дори някои не-професионалисти, под 80 кг тегло, ползват 24 IU/ден. Това води до подуване на корема заради задържането на вода, причинено от тази доза.

Каква е оптималната доза GH, която трябва да се вземе, за да се постигне ефекта?

За да постигнем пълния ефект на GH, времето и количеството са от решаващо значение. Излишно е да говорим, че периода на прием и последователността са по-важни от общите единици растежен хормон, тъй като приемането на 200 IU комплект от GH в продължение на 50 дни (при 4 IU на ден ) е по-ефикасно от приемането на същите 200 IU за период от 25 дни (при 8 IU дневно)! Растежен хормон, заедно анаболни стероиди, е най-ефективната и успешна формула за прием. Известно е, че работи, но как? Какво точно прави GH и какви са неговите положителни ефекти?

„GH отклонява калориите в храната към синтеза на протеини и далеч от синтеза на мазнини, както е показано в тестове върху животни.

Каква е продължителността от инжектирането на Растежен хормон?

Хормона на растежа има полуживот от 15 до 20 минути след подкожно инжектиране.
След това, концентрациите на GH в кръвта достигат своя пик между един и три часа след инжектирането.

Много теории и спекулации са правени за това по кое време е най-добре да бъде инжектиран Растежния хормон.
Най-разумният начин ще бъде след като веднъж сте разбрали как се произвежда GH в тялото, как взаимодейства с други хормони и при какви условия най-добре се превръща в IGF-1.

Производството на IGF-1 се регулира от фактори, различни от GH, най-вече хранителен и тироиден статус. Но когато GH се освободи, той отива в черния дроб, за да стимулира набор от растежни фактори, а IGF-1 е най-известният от тях. IGF-1 е хормон с единична верига от 70 аминокиселини, за който е доказано, че е най-мощното производно (причинено от освобождаване или прилагане на GH) на GH

Хормона на растежа (GH) е хормон, който работи обратно на инсулина, така че колкото по-нисък е инсулинът, толкова повече GH се произвежда хипофизната жлеза и по този начин ще има по-добра среда за GH.

Някои професионалисти препоръчват приемането на GH по всяко време, но това съвсем не е правилно.

Приема на Растежен хормон в момента след тренировка, когато инсулинът е нисък (и когато се използва кръвната захар като индикатор), ще бъде едно от най-подходящото време да за неговия прием. Въпреки това, ако се прилага заедно с инсулин, GH трябва да се приема незабавно след тренировка, а инсулина се инжектира и прилага в рамките на 30-40 минути след тренировката.

Тъй като в бодибилдинга е известно, че елитни културисти вземат GH два пъти на ден, и че времето е от съществено значение, ако след тренировка е един от тези оптимални периоди, кога е другият?

Втората доза, може да бъде взета преди лягане отново в момент, когато кръвната захар е много ниска.

А третия вариант или може би най-често прилаганият е сутрин, на гладно.

 

За най-добри резултати

GH може да се приема по много начини, но какъв е най-ефективният метод? Какво правят професионалистите?
По 6-8 единици на ден, разделени на два приема. Веднъж след тренировка и веднъж през нощта.

Опасни реакции от Растежен хормон

Както е известно, всички лекарства крият своя риск от страничните ефекти.
Какво може да се очаква по отношение на вредните ефекти от приемането на GH?
Възможен ли е резултатът от смъртта, както някои мислят?

Нищо не е записано или докладвано по въпроса за умиране от GH.

Въпреки това, GH има тенденция да влошава всички ракови образувания поради клетъчния си обем и анаболен ефект върху размера на клетката. Това са сериозните потенциални рискове. Растежът на челюстта и носа е основният и най-забележим признак за използване на GH за по-дълъг период.

Нито едно проучване не е доказало, че GH причинява рак, въпреки че се правят много спекулации. Истината е, че днес все още не е ясна причината за поява на болестта рак. Така че никакъв GH или, в този случай, нито един анаболен стероид не причинява болестта рак (теоретично досега), освен ако лицето не страда от рак преди да използва какъвто и да е анаболен стероид.

Орален прием на HGH (Хормон на растежа)

Подкожното инжектиране на HGH е най-популярният и най-правилният, тъй като това води до по-бърза каскада от инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1) и по-бърз растеж. Защо този метод е най-добър? Защо не може да се приема орално като някои анаболни стероиди?

Това е защото е протеинов хормон и в резултат на това трябва да се прилага чрез инжектиране! Тъй като се усвоява напълно до основните си аминокиселини (аминокиселините, от които е направен), ако се приема през устата/орално, не може да бъде диференциран, така че само подкожното инжекционно приложение може да позволи на GH да функционира в пълния си потенциал.

В такъв случай може ли да се открие GH в допинг тест?

Черния дроб и бъбреците, интернализират GH-рецепторния комплекс и напълно го разграждат до основните му аминокиселини. В урината се появяват само минимални количества GH, метаболитите изглеждат идентични с метаболитите на орално администрираните аминокиселини, което прави GH неоткриваемо лекарство в допинг теста.

 

Хормон на растежа: плюсове и минуси

Със своето вечно търсене в бодибилдинга, културистите са се обърнали към синтетичния растежен хормон, за да повишат потенциала си.
Но дали той е толкова ефективен, колкото мнозина вярват?

Фактът, че бодибилдърите го използват за получаване на твърда дефиниция и допълнителен мускулен размер, е доказателство за неговата мощна природа, но той няма да работи толкова ефективно, колкото стероидите за добавянето на чиста мускулна маса.

Въпреки това, за добро или лошо, в днешния свръхконкурентен културизъм GH се използва масово!

От гледна точка на ефективността има много различия в мненията на тези, които смятат, че е от съществено значение и други, които смятат, че може да добавят финалните щрихи към основата на твърдия мускул, единствено с правилното хранене.

От гледна точка на здравето не е имало нито една документирана смърт, пряко свързана с администрирането на GH, нито пък това, че този хормон е толкова опасен, колкото някои от по-мощните стероиди, заедно с инсулин и диуретици, чийто последен отне живота на много състезатели.

С високата си цена и в някои случаи със съмнителна ефективност, GH струва ли си времето и разходите?
Сцената на професионалния културизъм продължава да расте и окончателния отговор вероятно ще бъде даден скоро.

Опровержение: Заключенията и мненията, дадени в тази статия, са само за образователни цели.