Терминът стероидни цикли се отнася до периодичната употреба на анаболни / андрогенни стероиди (ААС), обикновено за изграждане на по-добра физика. ААС не са медицински одобрени за насърчаване на прекомерно увеличаване на мускулната маса или за подобряване на атлетичното представяне. Медицинските протоколи, които съществуват от много години насам са плод на експерименти на малцина спортни лекари, чиито усилия са били насочени към подобряване на физиката и производителността на професионалните атлети. Обширно изучаване на ААС, особено с оглед разработването на стратегии за тяхното използване, за да се увеличат ползите, с чисто спортна насоченост и да се сведат до минимум нежеланите ефекти, не са предприети от медицинската общност. Поради това на потребители се налага, да разработят свои собствени протоколи за администриране на тези лекарства. Резултатът е голямо разнообразие от различни подходи към използването на тези средства, някои по-безопасни или по-ефективни от други. Макар че няма да е възможно да се направи цялостна оценка на всички известни подходи, в тази тема ще обсъдим някои от най-фундаменталните и доказани във времето методи за използване на ААС.

Избор на анаболен стероид

Когато обмисляте какви стероиди да използвате, ще забележите, че има много различни лекарства. Например, едни се считат за по-меки (по-малко андрогенни) и предизвикват по-малко странични ефекти. Някои от тях са лекарства за инжектиране, а други – за перорално приложение. Всички ААС активират един и същ клетъчен рецептор и като такива споделят сходни анаболни свойства. С други думи, докато различните стероиди могат да имат различни свойства, ако целта ви е да покачите мускулна маса и сила, това може да се постигне практически с всеки един от медикаментите.

Въпреки че всички ААС са способни да подобрят мускулната маса, силата и производителността, не би било правилно да се каже, че няма предимства при избора на един агент, спрямо друг за определена цел. В общ смисъл ААС, които също са и  естрогенни, са по-ефективни при насърчаване на увеличаването на общия размер на мускулите. Тези стероиди са склонни да задържат вода (и понякога мазнина), обаче, и обикновено се предпочитат, когато суровият размер е по-важен от дефиницията на мускулите. Лекарствата с ниска или никаква значителна естрогенност са склонни да произвеждат по-малко драматични увеличения на размера, но качеството е по-високо, с по-голяма видима мускулатура и дефиниция. При прегледа на най-популярните стероиди можем да ги разделим на две основни категории, както следва:

Мускулна маса:
Метандростенолон – Орален
Оксиметолон – Орален
Тестостерон (ципионат, енантат) – Инжектируем

Чиста мускулна маса:
Болденон – Инжектиращ
Метенолон енант – Инжектируем
Нандролон деканоат – Инжектируем
Тренболон ацетат – Инжектируем
Оксандролон – Орален
Станозолол – Орален

Изграждането на мускулна маса е най-често срещаната цел и обикновено води до употребата на едни от най-андрогенните вещества като тестостерон, метандростенолон или оксиметолон. Тези, които търсят чиста мускулна маса, често прибягват до употреба на препарати като: нандролон деканоат, тренболон ацетат, оксандролон или станозолол. Когато решат да приемат за първи път някои от гореспоменатите препарати, потребителите рядко приветстват инжектирането на анаболни / андрогенни стероиди и обикновено избират орален състав за удобство. Метандростенолона е най-разпространеният избор за изграждане на маса и е почти универсално считан за много ефективен и умерено проблематичен (по отношение на естрогенни или андрогенни странични ефекти). Станозололът е пероралният анаболен стероид, който най-често се предпочита за подобряване на мускулната  дефиниция или атлетичното представяне.

Възможността за нежелани реакции също трябва да се има предвид при избора на стероид, особено ако употребата трябва редовно да се повтаря. Например изброените перорални лекарства представляват по-голямо натоварване на сърдечно-съдовата система и също така са токсични за черния дроб. Поради тези причини инжекционни лекарства всъщност са предпочитани заради безопасността (това важи най-вече за тестостерона). Потенциалните козметични странични ефекти също могат да бъдат взети под внимание. Например, мъжете със силна чувствителност към гинекомастия понякога предпочитат неестрогенни лекарства, като метенолон, станозолол или оксандролон. Хората, загрижени за загубата на коса, от друга страна, могат да изолират употребата си до преобладаващо анаболни лекарства, като нандролон, метенолон и оксандролон. Препоръчва се подробен преглед на личните цели, здравословното състояние и потенциалните странични ефекти на всяко лекарство, преди да се пристъпи към употреба.

Дозиране

Използваната доза е важна при определянето на нивото на получената полза. Анаболните андрогенни стероиди са склонни да бъдат най-ефективни при повишаване на мускулната маса, когато се приемат при умерено надтерапевтично дозиращо ниво. Под това (терапевтично) потенциалните анаболни ползи често се компенсират, поне до известна степен, от потискането на ендогенния тестостерон. При много високи дози (прекомерно свръхтерапевтично) се забелязват по-малки увеличения (намаляващи възвръщаемост). В случая на тестостерон енантат или ципионат, например, доза от 100 мг на седмица се счита за терапевтична и обикновено не е достатъчна за забелязване на силни анаболни ползи. Когато дозата е в обхвата 200-600 мг на седмица, обаче, лекарството е високоефективно при поддържане на мускулния растеж (умерена супратерапия). Над този диапазон може да се забележи по-голямо ниво на мускулно наддаване, но количеството ще бъде малко в сравнение с увеличението на дозата. По-долу са дадени някои често препоръчвани дозировки за стероидите, изброени по-рано.

Болденон: 200-400 мг / седмично
Метандростенолон: 10-30 мг / ден
Метенолон енантат: 200-600 мг / седмично
Нандролон деканоат: 200-400 мг / седмично
Тренболон ацетат: 100- 300 мг / седмично
Оксандролон: 10-40 мг / ден
Оксиметолон: 50-100 мг / ден
Станозолол: 20-30 мг / ден
Тестостерон (ципионат, енант): 200-600 мг / седмично

Съществуват допълнителни съображения, различни от разходната ефективност на дадена доза. Първоначално високите дози анаболни / андрогенни стероиди са склонни да предизвикват по-силни отрицателни козметични, психологически и физически странични ефекти. В светлината на намаляващата възвращаемост, компромисът между резултатите и нежеланите реакции става все по-малко и по-малко благоприятен. Целите постигнати, при по-ниски дози, също са склонни да бъдат по-добре задържани след прекъсване на стероидите, отколкото тези, произтичащи от прекомерния прием. Обикновено не е реалистично да се очаква, че бързото двуцифрено нарастване на теглото, предизвикано от масивното дозиране, ще остане дълго след приключване на цикъла. Много е важно да запомните, че по-високите дози не винаги са необходими за постигането на по-големи резултати.