Възможно ли е естера за инжектиране да бъде приет перорално и да се усвои по същия начин, както когато е инжектируем? Отговора е почти да. Защо почти?

Пътя за достигане до кръвния поток е в разликата на приемането. Ефективността на медикамента когато е погълнат с таблетка, чрез орален прием, е сравнително по-бавно в сравнение ако се инжектира. Хапчето преминава в процес на разтваряне и на лекарството е необходимо време и усилия да достигне до кръвните депа на тялото. В този случай, лекарството бива прието по същия начин, но не по-ефективно както когато се прилага итнрамускулно. И това също е една от причините много лекари да предпочитат инжектирането. Инжектирането е по-сложно от приема на таблетка, но по-ефикасно и безопасно, заради чернодробната токсичност. Докато таблетката се обработва от черния дроб и нейния път е по-дълъг от инжектирането на разтвора.

Надценката в цената на ампулата/флакона е минимална, но ефективността е многократно по-висока.

Практиката да се гълта съдържанието на ампули е много често срещана в Индия, особено в селските райони или където пациентът е по-слабо образован, но също и в големите градове. През определен период много хора са приели инжекционен разтвор през устата.

 

Пример

Много заможни хора приемат например съдържанието на ампулите Winstrol депо през устата – орално, вместо да си го инжектират мускулно, заради улеснената процедура. Подобно е и при тестостероновия дресинг на салатата. Съдържанието на ампулата/флакона се изсипва върху блюдото и се овкусява по желание. Няма особена разлика в приема, освен, че приетото съдържание на ампулата ще се усвои малко по-бавно от директното интрамускулно инжектиране.